);

Protest: ZA SPAS ZLOTSKE REKE

Bor, Zlot, 01.08.2021. MCBor – Foto: Borci za Bor ZA SPAS ZLOTSKE REKE. Meštani sela Zlot u opštini Bor, kao i predstavnici okolnih sela i velikog broja ekoloških organizacija protestvovali su danas protiv pokušaja izgradnje mini-hidroelektrane na Zlotskoj reci.

Protest: ZA SPAS ZLOTSKE REKE
ZA SPAS ZLOTSKE REKE

Meštani najveće borske mesne zajednice Zlot i okolnih sela okupili su se u centru ovog sela na protestu. Cilj je bio skretanje pažnje na problem Zlotske reke. Njenog nivoa koji je na minimumu. Opasnosti zbog pokušaja izgradnje mini hidroelektrane na njoj, ali i zagađenja vazduha u drugim selima i problema sa otkupom zemljišta u njima.

Protest: ZA SPAS ZLOTSKE REKE
ZA SPAS ZLOTSKE REKE

Gradjani, koji su podržale ekološke organizacije su, kako su istakli, „nezadovoljni pokušajem uništavanja prirodnih bogatstava na Zlotskoj reci“.

Protest: ZA SPAS ZLOTSKE REKE
ZA SPAS ZLOTSKE REKE

Dodatni problem, kako je rečeno, predstavlja i presušivanje izvora pijaće vode.

Od nadležnih zahtevaju „momentalno uklanjanje mehanizacije i ukidanje gradjevinske dozvole za gradnju mini-hidroelektrane“.

Protest: ZA SPAS ZLOTSKE REKE
ZA SPAS ZLOTSKE REKE

Traži se i izlazak nezavisne vodne inspekcije na izvorište Zlotske reke. Pokretanje procedure za njenu zaštitu kao prirodnog dobra od javnog značaja.

Traži se da nezavisne institucije ispitaju zbog čega je značajno opala izdašnost zlotskih izvorišta. Kao mogući uzroci navode se povećana isporuka vode kompaniji Ziđin ili skretanje podzemnog toka zbog bušotina. Zahteva se prestanak bilo kakvih radova na izgradnji mini hidroelektrane na području Boljevca. Kako se čulo na skupu mehanizacija ponovo na terenu na drugoj lokaciji.

Okupljenim meštanima su se obratili i predstavnici okolnih mesnih zajednica Brezonik, Metovnica i Slatina. Koji su govorili o problemima koje imaju zbog rudarskih aktivnosti.

U slučaju da na ove zahteve ne bude odgovora u narednih deset dana, najavljen je nastavak protesta i njegova radikalizacija.

Zlotska reka

Zlotska reka je reka u istočnoj Srbiji, koja izvire na planini Kučaj i najveća je pritoka Crnog Timoka. Dužina ove reke je 32 km, a sliv obuhvaća površinu od 314 km². Zlotska reka teče kroz Lazarev kanjon I kroz sela sela Zlot i Sumrakovac, a u njenoj neposrednoj blizini se nalazi i Lazareva pećina. Reka prosječno daje Crnom Timoku 3,40  u sekundi.

Ostavite odgovor