);

Zajedno za Bor bez dima

Bor,Beograd, 23.06.2021. MCBorDMI Bor – Dom omladine Bor – Održana Fokus grupa. Jovan Janjić, iz Udruženja gradjana Doma omladine Bor na projektu“ Zajedno za Bor bez dima“. Rekao je tim povodom: „Projekat realizuje Društvo mladih istraživača u partenrstvu sa Lokalnom samoupravom grada Bora, Domom omladine i Alternativom Bor“. i dodao:

Zajedno za Bor bez dima

„U pitanju je projekat koji se bavi problemom zagadjenja vazduha, ali i povećanjem nadležnosti Monitoring Tima uprave grada Bora. Ideja jeste Fokus grupa mladih na koje smo okupili mlade različitih doba i uzrasta. Osnovace, srednjoškolace i fakultetski obrazovane mlade kako bi sakupili, različita mišljenja, različite ideje, različita znanja. Kada je ovaj program u pitanju, a radi se o zaštiti životne sredine pod sloganom: Zajedno za Bor bez dima.“

Fokus grupa održana u okviru projekta „Zajedno za Bor bez dima“  koji realizuje Društvo mladih istraživača Bor u saradnji sa Gradom Bor i udruženjima Dom omladine i Alternativa Bor.  Naš lokalni projekat deo je šireg projekta „Zajedno za aktivno građansko društvo – AKT“ koji realizuje uz finasijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC)  konzorcijum  HELVETAS Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Ciljevi istraživanja su: 

1 . Utvrditi mišljenja, ocene i stavove mladih učesnika u dijalogu na fokus grupi o stanju životne sredine. Posebno kvaliteta vazduha, izvorima zagađenja i uticaju zagađenja na zdravlje, kao i poznavanje osnovnih nacionalnih i lokalnih dokumenata javne politike, 

2 . Utvrditi ocene učesnika u radu fokus grupe mladih o stepenu njihove informisanosti i kanalima informisanja o stanju i problemima zaštite vazduha i uopšte životne sredine u Boru i šire. O evropskim ekološkim standardima, strateškim i normativnim opredeljenjima na nacionalnom i lokalnom nivou.

3 . Posebno sagledati mišljenja učesnika u radu fokus grupe mladih o stanju kvaliteta vazduha i načinima rešavanja ovog problema u gradu Boru.

4 . Sagledati mišljenja učesnika u radu fokus grupe mladih o ulozi i aktivnostima lokalne samouprave i civilnog sektora – organizacija civilnog društva, škola i dr.  u rešavanju problema zagađanja vazduha. 

Fokus grupno istraživanje je jedna od novijih tehnika u istraživanju stavova. Zasniva se na dijalogu učesnika i realizuje prema posebnim principima ove vrste istraživanja. Cilj dijaloga/razgovora je prikupljanje podataka o mišljenjima, osećanjima, stavovima, iskustvima, idejama i reakcijama o životnoj sredini. O iskustvu u rešavanju problema životne sredine, posebno kroz učešće javnosti. Slobodni ste da obrazlažete svoje mišljenje, svoje poglede na pitanja u vezi sa time i da ih argumentujete. Svaki primer iz vašeg iskustva nam je dragocen. Želimo da čujemo sve što mislite o problemima zagađenja vazduha i životne sredine uopšte.  Nije nam jedini cilj da svoje viđenje ispričate nama, već i da vi međusobno u dijalogu razmenite mišljenja i iskustva. 

Ostavite odgovor