);

DMI: TRIBINA O KVALITETU VAZDUHA U AGLOMERACIJI BOR

DMI: TRIBINA O KVALITETU VAZDUHA U AGLOMERACIJI BOR

Bor, 03.11.2020. MCBorDMI BorTRIBINA O KVALITETU VAZDUHA U AGLOMERACIJI BORPROJEKAT: POLITIKA I PRAKSA U ZAŠTITI VAZDUHA – SAOPŠTENJE

DMI: TRIBINA O KVALITETU VAZDUHA U AGLOMERACIJI BOR

3. novembar – dan čistog vazduha

Poslednjih godina u Srbiji se 3. novembar obeležavao kao dan čistog vazduha. Tog dana 2015. godine Rudarsko topioničarski basen Bor je obajavio da je uspešno završio uhodavanje rada rekonstruisane topionice i nove fabrike sumporne kiseline i time je uspeo da spreči dalje zagađivanje vazduha. Naredne dve godine smanjeno je zagađenje vazduha, ali se sve vratilo na staro prošle i ove godine. Kvalitet vazduha u aglomeraciji Bor je 3. (treće ), najopasnije, kategorije po zdravlje ljudi.

Prezentacija-kvalitet-vazduha-2016-2020_compressed

Od početka godine stizala su saopštenja iz kompanije ZiJin Bor copper doo  da će se stanje kvaliteta vazduha popraviti nakon remonta koji je obavljen krajem februara i početkom marta, ali su pozitivni efekti izostali a zagađenje je bilo  sve veće. Stigla su nova obećanja da će problemi biti rešeni do 1. jula a potom za Dan rudara početkom avgusta. Ni ta obećanje se nisu ostvarila jer su u avgustu i prvoj polovini septembra koncentrcije sumpordioksida u centru grada bile 13 dana iznad graničnih vrednosti imisije a kod Jugopetrola čak 22 dana. U prvoj polovini septembra stanje je bilo još nepovoljnije. U gradskom parku je za petnaest dana koncentracija sumpordioksida 9 dana bila iznad dozvoljenih vrednosti a kod Jugopetrola čak 13 dana. Koncentracije olova su u avgustu kod Jugopetrola bile 16 dana iznad dozvoljenih vrednosti a u septembru 8 dana.

Posebno su zabrinjavajuće svakodnevne previsoke koncentracije arsena i kadmijuma. Tako je kod Jugopetrola maksimalna dnevna koncentracija bila 1938 nanograma po kubnom metru. (dozvoljena prosečna vrednost dnevne koncentracije tokom godine je 6 nanograma po kubnom metru). A kadmijuma 372  ng/m (dozvoljena tokom godine 5ng/m3)).

DMI: TRIBINA O KVALITETU VAZDUHA U AGLOMERACIJI BOR

Sredinom septembra zaustavljen je rad topionice bez obaveštenja o uzrocima koji su doveli do zagađenja vazduha, merama koje će se preduzeti, očekivanim efektima tih mera i rokovima realizacije.

POLITIKA I PRAKSA – Dan otvorenih vrata

Pozivamo menadžment kompanije ZiJin Bor copper doo  da nastavi tradiciju RTB Bor organizovanja: “Dana otvorenih vrata” . Da povodom 3. novembra organizuje ovaj vid komunikacije sa građanima. Javno obavesti o navedenim pitanjima i pokaže da su spremni za saradnju sa građanima. Da su integrisani u lokalnu zajednicu i iskreno posvećeni zaštiti kvaliteta vazduha i životne sredine. DRUŠTVO MLADIH ISTRAŽIVAČA BOR

DMI: TRIBINA O KVALITETU VAZDUHA U AGLOMERACIJI BOR

Bila je ovo i priloka da se svim učesnicima podeli i prvi broj biltena EKO BOR. Vaš digitalni primerak možete preuzeti sa našeg portala OVDE.

EKOBor-Br.1_compressed

DMI: TRIBINA O KVALITETU VAZDUHA U AGLOMERACIJI BOR

Оставите одговор