);

Evropski dan jezika medju osnovcima

Bor, Beograd, 26.09.2019. MCBorObeležen dan jezika

Povodom Evropskog dana jezika koji se obeležava 26. septembra širom Evrope počev od 2001. godine. Predstavljamo vam dvojezični časopis (francusko-srpski) „Le Coq – Petlić“ 

„Sa velikim zadovoljstvom smo radili na novom broju časopisa. Кao i
u prvom broju časopisa i u ovom će biti predstavljene aktivnosti učenika. Koje nisu klasične izložbe radova, priredbe, kvizovi niti takmičenja propisana od ministarstva prosvete. Biće opisane zanimljive aktivnosti koje nisu zastupljene u svim školama“. Rekla je profesor francuskog Tanja Stanojević

Dan jezika

i dodala: „Evo i fotografije dela učenika koji su sa svojim radovima učestvovali i u izradi prvog broja časopisa“.

Glavni i odgovorni urednik časopisa je profesor francuskog Tanja Stanojević a izdanje je pomogla Gradjanska čitaonica Evropa Bor. Časopis u digitalnom formatu možete preuzeti sa našeg portala:

Casopis-2020_compressed

Za sadržaj za mlade

Da među mladima postoji potreba za medijskim sadržajima koji su upravo njima namenjeni. Pokazala je i anketa, koju su tokom avgusta 2019. godine sproveli mladi volonteri PU Lokal presa među svojim vršnjacima. Rezultati ove ankete pokazuju da 90,4% mladih smatra kako u medijima nema dovoljno sadržaja za mlade.

Značajan porast učenja stranih jezika

Istraživanje koje je prije nekoliko godina obavila evropska statistička agencija „Evrostat“ prošle godine pokazuje značajan porast učenja stranih jezika u procesu obaveznog opšteg obrazovanja u EU. Đaci učenje stranih jezika počinju sve ranije, mada se broj sati nastave nije značajno povećao.

Na prvom mestu je i dalje engleski jezik, a slede nemački i francuski. Nešto manje interesa ima za španski i italijanski.

Evropa nema standardizovan obavezni školski sistem, pa učenje traje od osam do 12 godina. U nekim bilingvalnim članicama Unije, savezni propisi ne vrijede isto.

Širom Evrope, 800 miliona Evropljana zastupljenih u 47 država članica Veća Evrope, potaknuti su da uče što više jezika, u bilo kojoj dobi, u školi i izvan nje.

#DiscoverTranslation #EDLangs #coeEDL #gradbor #mladi #ZAsadrzajeZAmlade #aktivnigradjani

Оставите одговор