);

Odsumporavanje gasova za zdraviju životnu sredinu

Bor, 03.09.2021. MCBor. T.M, Zijin, Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, sa svojim saradnicima, posetila je danas kompaniju Serbia ZiJin Copper  u Boru. Odsumporavanje gasova za zdraviju životnu sredinu.

Odsumporavanje gasova za zdraviju životnu sredinu

POSETA MINISTARKE ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Ministarka je obišla metalurški kompleks. U pratnji Liu Kaia, savetnika za trgovinu i ekonomsku saradnju Ambasade Kine u Srbiji, direktorom kompanije Đan Ksiminga i Gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića. Cilj posete bio je promocija uspešnog rada novoizgrađenog sistema i postrojenja za prikupljanje i odsumporavanje dimnih gasova. Ona je naglasila da da je kompanija uložila velika sredstva u ovaj projekat. Primenjujući principe cirkularne ekonomije jer od nusproizvoda pravi korisni materijal.

Gips koji se proizvodi je bezbedan za upotrebu u građevinarsku za šta su izdate sve potrebne licence. Uverena je da će rad ovog postrojenja doprineti rešavanju višedecenijskog problema zagađenja vazduha što je vidljivo u avgustu ove godine.

Zijin: Zelene planine, plavo nebo

Generalni direktor kompanije Serbia ZiJin Copper  je istakao da ulažu velike napore u zaštiti životne sredine i da je njihovo geslo: “Zelene planine, plavo nebo”. On je raekao da je pre dolaska ZiJin sačinio studiju ekološkog stanja u kojoj su konstatovani brojni ekološki problemi. Ugovorom o strateškom partnerstvu bilo je predviđeno ulaganje od 70 miliona evra u ekologiju. Do sada je investirano 142 miliona. Kompanija nastavlja ulaganja u zaštitu životne sredine. Tako da će do februara 2022. godine završiti novu konvertorsku liniju i zagađenje vazduha “svesti na nulu”. Dodao je da trenutno rade na projektima prečišćavanja otpadnih voda rudnika Cerovo i Jame Bor.

Odsumporavanje gasova za zdraviju životnu sredinu

Ministarka je govorila i o uspešnoj saradnji sa lokalnom samupravom. Tokom ove godine biće zasađeno više hiljada sadnica drveća na degradiranoj površini po obodu rudnika. I izgrađen Eko park za mlade.

Iako je više puta naglašeno da u avgustu nije bilo prekoračenja koncentracija sumpordioksida. U ponoć je kod Instituta bila duplo veća od dozvoljene. A jutros u izmdju 7 i 8 sati je došlo do prekoračenja graničnih vrednosti u Gradskom parku. Prema merenju automatskih mernih stanica Republičke agencije za zaštitu životne sredine.

Satnih prekoračenja i dalje povremeno ima i to se u narednom periodu može povremeno očekivati, a konačno rešenje, trebalo bi da bude zamena dotrajalih cevovoda, izgradnja  tri nova konvertora i dve anodne peći, što se očekuje do sredine sledeće godine.

Pitanja Medija centra – bez odgovora

Novinari su postavljali pitanja o zagađenosti vezduha prašinom. Bez odgovora su ostalo pitanja Medija centra zvaničnima zašto nije urađena studija o proceni uticaja za postrojenja metalurgije koje se grade. Zašto u budžetu grada nema sredstava za realizaciju Kratkoročnog akcionog plana grada Bora? Koji su rezultati prošle godine potpisanog memoranduma o saradnji Agencije za zaštitu životne sredine i Grada Bora?

Na piitanje naše redakcije Zašto se kroz rešavanje problema otpadne toplote iz pogona Zijina Gradu ne ustupi ta energija za grejanje stanova a ne da lože kotlove na ugalj i time povećavaju aero zagadjenje, Ministarka Vujović je odgovorila da ide na sastanak sa Gradonačelnikom da vide rešenja za novu Toplanu.

Ostavite odgovor