);

Odsumporavanje gasova za zdraviju životnu sredinu

Odsumporavanje gasova za zdraviju životnu sredinu

Bor, 03.09.2021. MCBor. T.M, Zijin, Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, sa svojim saradnicima, posetila je danas kompaniju Serbia ZiJin Copper  u Boru. Odsumporavanje gasova za zdraviju životnu sredinu.

Odsumporavanje gasova za zdraviju životnu sredinu

POSETA MINISTARKE ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Ministarka je obišla metalurški kompleks. U pratnji Liu Kaia, savetnika za trgovinu i ekonomsku saradnju Ambasade Kine u Srbiji, direktorom kompanije Đan Ksiminga i Gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića. Cilj posete bio je promocija uspešnog rada novoizgrađenog sistema i postrojenja za prikupljanje i odsumporavanje dimnih gasova. Ona je naglasila da da je kompanija uložila velika sredstva u ovaj projekat. Primenjujući principe cirkularne ekonomije jer od nusproizvoda pravi korisni materijal.

Gips koji se proizvodi je bezbedan za upotrebu u građevinarsku za šta su izdate sve potrebne licence. Uverena je da će rad ovog postrojenja doprineti rešavanju višedecenijskog problema zagađenja vazduha što je vidljivo u avgustu ove godine.

Zijin: Zelene planine, plavo nebo

Generalni direktor kompanije Serbia ZiJin Copper  je istakao da ulažu velike napore u zaštiti životne sredine i da je njihovo geslo: “Zelene planine, plavo nebo”. On je raekao da je pre dolaska ZiJin sačinio studiju ekološkog stanja u kojoj su konstatovani brojni ekološki problemi. Ugovorom o strateškom partnerstvu bilo je predviđeno ulaganje od 70 miliona evra u ekologiju. Do sada je investirano 142 miliona. Kompanija nastavlja ulaganja u zaštitu životne sredine. Tako da će do februara 2022. godine završiti novu konvertorsku liniju i zagađenje vazduha “svesti na nulu”. Dodao je da trenutno rade na projektima prečišćavanja otpadnih voda rudnika Cerovo i Jame Bor.

Odsumporavanje gasova za zdraviju životnu sredinu

Ministarka je govorila i o uspešnoj saradnji sa lokalnom samupravom. Tokom ove godine biće zasađeno više hiljada sadnica drveća na degradiranoj površini po obodu rudnika. I izgrađen Eko park za mlade.

Iako je više puta naglašeno da u avgustu nije bilo prekoračenja koncentracija sumpordioksida. U ponoć je kod Instituta bila duplo veća od dozvoljene. A jutros u izmdju 7 i 8 sati je došlo do prekoračenja graničnih vrednosti u Gradskom parku. Prema merenju automatskih mernih stanica Republičke agencije za zaštitu životne sredine.

Satnih prekoračenja i dalje povremeno ima i to se u narednom periodu može povremeno očekivati, a konačno rešenje, trebalo bi da bude zamena dotrajalih cevovoda, izgradnja  tri nova konvertora i dve anodne peći, što se očekuje do sredine sledeće godine.

Pitanja Medija centra – bez odgovora

Novinari su postavljali pitanja o zagađenosti vezduha prašinom. Bez odgovora su ostalo pitanja Medija centra zvaničnima zašto nije urađena studija o proceni uticaja za postrojenja metalurgije koje se grade. Zašto u budžetu grada nema sredstava za realizaciju Kratkoročnog akcionog plana grada Bora? Koji su rezultati prošle godine potpisanog memoranduma o saradnji Agencije za zaštitu životne sredine i Grada Bora?

Na piitanje naše redakcije Zašto se kroz rešavanje problema otpadne toplote iz pogona Zijina Gradu ne ustupi ta energija za grejanje stanova a ne da lože kotlove na ugalj i time povećavaju aero zagadjenje, Ministarka Vujović je odgovorila da ide na sastanak sa Gradonačelnikom da vide rešenja za novu Toplanu.

Оставите одговор